Varpusen sanoja -videoinstallaatio ilahduttaa Koivukylässä

15.5.2020

”Ilmassa leijuva ikkuna on yhtä aikaa tuttu ja outo. Sen muoto muistuttaa lähikerrostalojen arkkitehtuurista”, kuvailee taiteilija Vesa-Pekka Rannikko. Varpusen sanoja -videoinstallaatio avattiin Koivukylässä tiistaina 12. toukokuuta.

Kytötien ylittävältä kävelysillalta asti näkyvä led-näyttö leijuu Rautkallionrinteen yläpuolella 4 metrin korkeudessa, kahden pylvään väliin kiinnitettynä. Maailman laajimmin levinnyt lintulaji varpunen on päässyt aiheeksi julkisen taiteen teokseen, joka jää esille pysyvästi. Varpusen sanoja -installaatio yhdistää Vesa-Pekka Rannikon liikkuvaa kuvaa ja runoilija Pauli Tapion tekstiä. Teksti perustuu Koivukylän ympäristöön, varpusen lauluun ja sen arkisuuteen sekä alueen monikulttuurisuuteen.

Installaatiosta on kaksi versiota. Päiväversio näkyy klo 6–22. Yöaikaan klo 22–6 pilvimaiseman korvaa kuunvalo. Näytöllä pyörivä videoteos on noin 50 minuutin mittainen. Sinä aikana kukin teksti tulee kerran esille näytöllä.

Varpusen sanoja -teoksen on tilannut Vantaan kaupunki. Teosta oli avaamassa Seija Tulonen Kadut ja puistot -yksiköstä. Teos kuuluu Vantaan taidemuseon kokoelmaan, ja teoksen kuraattorina on toiminut Anne Kaarna-Suomi.

Tutustu Vantaan taidemuseo Artsin julkisen taiteen kokoelmaan.

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google