Erikoiset paikat Vantaalla: Hakkilan konttikylä

8.12.2021

Hakkilan teollisuusalueen perällä sijaitsee satumaisen värikäs merikonttien ja parakkien muodostama kyläyhteisö, jossa taiteilijat, käsityöläiset, muusikot ja muut eri alojen ammattilaiset ja harrastajat kohtaavat toisensa.

Merikonteista ja niiden päälle kasatuista parakeista koostuva sokkelomainen kylä on rakentunut pikkuhiljaa vuosien aikana. Alunperin alueella sijaitsi hiilikenttä, jonka jälkeensä jättämiin parakkeihin perustettiin bändikämppiä.

Nykyään alueella on yhteensä noin 150-200 konttia ja parakkia, joita hallinnoi Suomen Kotteria Oy. Tiloja vuokrataan mm. rakennusyhtiöiden varastoiksi, erilaisiksi harrastustiloiksi, taiteilijoiden ja käsityöläisten työskentelyhuoneiksi sekä tietenkin bändikäyttöön.

Kaikki alueen toiminta perustuu kiertotalouteen. Uutta ovat lähinnä vain sähköjärjestelmät ja kaikenlainen uusi on poikkeus. Kylän ”vuokraisäntä” Pentti Kotiaho nauraa, että värikkäästä konttimerestä voisi tehdä vaikka maailman suurimman QR-koodin, joka olisi luettavissa yläilmoista käsin.

Hakkila Art Village

Konttikylässä työskentelevän Jenni Kääriäisen perustama Shadow Room -yhdistys järjestää alueella taidetyöpajoja. Niissä luodaan yhteisötaiteen voimin konttikylästä taiteen täyttämää Hakkila Art Villagea.

Silmiinpistävää kylässä on sen värikkyys ja kontteja värittävät maalaukset. Ne ovat syntyneet yli 120 maalaajan yhteisötaiteena työpajoissa, joiden osallistujista noin puolet on ollut lapsia. Maalaustekniikat ovat vaihdelleet vesipyssyistä ja vesi-ilmapalloista siveltimiin ja spraykannuihin.

Työpajoihin on perinteisesti ollut tunkua ja seuraavat järjestetään keväällä 2022. Kääriäisen käsialaa ovat myös alueen portilla olevat veistokset, jotka on tehty mm. puretuista moottoripyöristä ja metsästä löytyneistä luista.

Hakkilan konttikylä kartalla

Juttu on osa Vantaa-kanavan Erikoiset paikat Vantaalla – sarjaa. Tiedätkö sinä Vantaalla sijaitsevan erikoisen paikan? Lähetä vinkkisi osoitteeseen kanava@vantaa.fi ja lähde vaikka itse mukaan oppaaksi!

Katso tästä muut Erikoiset paikat Vantaalla-sarjan jaksot!

Avainsanat: , , , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google