Oireilevia tuetaan monin tavoin – apu löytyy lähes aina jo ennen sisäilmapaviljonkia

9.3.2020

Vantaalla on lisätty sisäilma-asioihin liittyvää tukea. Esimerkiksi erikoistunut terveydenhoitaja auttaa koululaisia ja heidän perheitään. Viimeisimpänä apukeinona on rakennettu sisäympäristöpaviljonki Simonkylään.

Oireilevien tilanne pyritään aina ensin ratkaisemaan omassa koulussa. Vasta sen jälkeen mietitään koulun vaihtamista. Sisäympäristöpaviljonki on viimeinen apukeino oppilaille, jos mikään muu ei auta, tiivistää sisäilmaterveydenhoitaja Katriina Baptista.

Vieraat käyttävät paviljongissa tarvittaessa suojapukuja, jotta esimerkiksi lemmikkieläinten karvoja ei pääse kulkeutumaan mukana. Kaikki rakenteet ja kalusteet tukevat hyvää ilman laatua.

Ykkösvaihtoehtona oma koulu

Sisäilmaterveydenhoitaja Baptista kuuntelee oireilevien koululaisten perheitä ja etsii ratkaisuja yhdessä heidän kanssaan.

– Tilanne on monelle perheelle hämmentävä, sillä oireet ovat usein epämääräisiä. Onneksi perheiden, koulun ja kouluterveydenhuollon yhteistyö on kehittynyt paljon.

Vanhempien kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhoitoon ja lapsen koulun rehtoriin.

Ensin yritetään löytää ratkaisu omasta lähikoulusta, jotta lapsella säilyy kaveripiiri ja luokkayhteisö. Oman koulun toimet auttavat varsin usein, Baptista kertoo.

Nopeasti yhteyttä terveydenhoitajaan

Sisäilmasta oireilleen lapsen äiti Gitte Åstrand pitää paviljongin valmistumista hyvänä uutisena, vaikka omassa perheessä sille ei olekaan tarvetta.

– Paviljonki on tosi hyvä, koska näin voidaan turvata jokaisen koulunkäynti, vaikka olisi kuinka pahoja oireita, hän pohtii.

Åstrandin lasta auttoi koko luokan vaihto toiseen luokkahuoneeseen omassa koulussa.

– Olimme yhteydessä koulun terveydenhoitajaan ja sitten vielä sisäilmaterveydenhoitajaan. Meille ratkaisu oli hyvä, eli lapsen oireet loppuivat, Åstrand kertoo.

-Jos huomaa jotakin poikkeavaa oman lapsen voinnissa, nopeasti vaan yhteyttä koulun terveydenhoitajaan. Ei kannata jäädä vain pohtimaan joissain Whatsapp-ryhmissä. Emme itsekään tienneet alussa, mistä oireet johtuvat, ja turhan kauan ehkä odotettiin.

Lisää aiheesta:

Sisäilmasta oireilevia oppilaita pystytään auttamaan entistä paremmin

Sisäilmahaitoista oireilevien koulurakennus tulossa Simonkylän koulun pihapiiriin Vantaalla

Selvitys alkaa salapoliisityöllä (Kuntatekniikka-lehden juttu)

vantaa.fi/sisäilma

Avainsanat: , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google