Liikuntaharrastus voi löytyä lähimetsästä

23.2.2021

Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden sporttikaveri-toiminta on vienyt lapsia tutustumaan uusiin liikuntamuotoihin ja lajeihin jo usean vuoden ajan. Mielenkiintoinen liikuntapaikka voi löytyä vaikka lähimmästä metsästä.

Kuudesluokkalainen Efe on ollut kiinnostunut lumikenkäilystä jo pitkään ja sporttikaveri Antti Selin lähti mukaan testaamaan jännittävää lajia. Paikaksi valikoitui Vantaan Länsimäen linnoitukset, joiden juoksuhaudoissa ja taisteluasemissa riittää ihmeteltävää talvellakin.

– Olen kuullut lumikenkäilyn olevan tosi raskasta. Jotkut sanovat sen olevan helppoa, toiset taas ettei se ole yhtään helppoa, Efe kertoo ennakkotunnelmiaan.

Lumikenkien kiinnitys jalkaan on hieman hankalaa, mutta sporttikaverin opastuksella kengät saadaan tukevasti kiinni ja lumen päällä kävely voi alkaa. Vallihautojen välistä löytyy suuri tasainen alue, jossa lumikenkien luomaa hankikantoa pääsee kunnolla testaamaan.

Sporttikaveri auttaa liikunnan ilon löytämisessä

Sporttikaveri on turvallinen aikuinen, jonka kanssa voi tutustua uusiin liikuntamuotoihin. Vuosien aikana sporttikaverit ovat pääseet kokeilemaan monia heillekin täysin uusia lajeja.

– Muistan erityisen hyvin, kun kun pääsin 15-vuotiaan tytön kanssa reggae -tanssitunnille, se oli todella kivaa, kertoo sporttikaveri Deniz Caliskan.

– Minulta on kysytty muutaman kerran ammuntaa isokaliiperisella aseella ja ampumahiihtoa, mutta niitä ei ole ihan vielä päästy toteuttamaan, Antti Selin naurahtaa.

– Viime kesän todellisena buumilajina oli golf ja pääsimme käymään paljon rangella, molemmat muistelevat.

Sporttikaveritoiminnan kohderyhmänä ovat peruskoululaiset, joilla ei ole syystä tai toisesta liikuntaharrastusta. Koulujen oppilashuolto kartoittaa tarpeen sporttikaverille ja toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisuus päästä aktiivisen harrastamisen pariin.

– Oppilas toivoo lajia itse ja me lähdemme toteuttamaan heidän toiveitaan, kertoo Deniz Caliskan.

Sporttikaverit kertovat, että työn parhaita puolia on jännittävän vaihtelevat päivät. Jokainen päivä ja oppilaan ohjaussuhde on erilainen.

– Lapsilta oppii aina, he ovat aitoja ja huomaavat, jos tilanteessa ei ole läsnä. Onkin tärkeää olla aina mukana siinä hetkessä oppilaan kanssa.

Metsä löytyy läheltä

Lumikenkien testaus on vaikuttanut hauskalta. Lumisesta metsästä palaava Efe kuvailee tuntemuksiaan kenkien riisumisen ohessa.

– Olen tiennyt mitä lumikengät ovat nimeltään, mutta en ole ennen nähnyt tällaisia. Kokeilu oli tosi kivaa! Aina ei tarvitse lähteä jonnekin kauas harrastamaan.

Efe kertoo liikkuvansa metsissä paljon, etenkin kavereidensa kanssa seikkailemassa, rakentelemassa majoja tai vain kuljeksimassa. Monesti metsien läpi tulee myös kuljettua matkalla jonnekin ihan muualle.

Yksi syy sporttikavereiden Länsimäen linnoituksilla oloon onkin havainnollistaa, kuinka läheltä lähimetsä löytyy. Sporttikaverit kehottavat kaikkia muitakin lähtemään tutustumaan lähimetsiin. Vantaalta löytyy paljon mielenkiintoisia metsiä, joihin voi tutustua myös talvella.

Huomioi nämä metsään lähtiessäsi!

– Ilmoita aina huoltajalle, mihin menet
– Läheinen kaveri tai perheenjäsen mukaan
– Pukeudu säätilan mukaan
– Ota mukaan tasku- tai otsalamppu ja juomapullo
– Pidä puhelin mukana ja akussa virtaa
– Lataa puhelimeen 112-sovellus.

Sporttikaveri -toiminta

Länsimäen linnoitukset

Retkeily Vantaalla

Hobihobi – vantaalaiset harrastusmahdollisuudet

Avainsanat: , , , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google