Kaupunginjohtajan info 30.3. 2022

30.3.2022

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitää infotilaisuuden koronatilanteesta Vantaalla. Viljanen kertoo infossa myös Ukrainan pakolaisten tilanteesta. Lopuksi kerrotaan kaupungin tilinpäätöksestä ja muista ajankohtaisista asioista.

Koronan tautitapaukset ja ilmaantuvuus ovat kääntyneet uudelleen jyrkkään nousuun. Rokotukset ovat hyvällä tasolla, mutta rokotustahti on hidastunut. Tarvetta uusille rajoituksille ei kuitenkaan ole. Laaja maskisuositus on edelleen voimassa koko pääkaupunkiseudulla. Tilanteen kehittymistä seurataan viikoittain.

Ukrainan sota on aiheuttanut Euroopan suurimman pakolaisaallon toisen maailmansodan jälkeen. Suomeen arvioidaan tulevan noin 80 000–100 000 pakolaista. Suurin osa on äitejä ja lapsia. Lapsia on tulijoista jopa yli puolet.

Lasten suuri määrä tarkoittaa, että Suomen kouluihin on tulossa yhden ylimääräisen ikäluokan verran lisää lapsia. Vantaa on linjannut, että kaikki lapset pääsevät koulun lisäksi myös varhaiskasvatukseen.

-Me Vantaalla kannamme vastuumme. Suurten kaupunkien tehtävänä on nyt näyttää mallia, Viljanen sanoo.

Saapuneiden pakolaisten määristä ei ole tarkkaa tietoa. Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Vantaan kaupunkia järjestämään hätämajoituksen 1200 pakolaiselle. Kaupunki perusti hätämajoitustyöryhmän, joka valmistelee muun muassa Korson koulua hätämajoituspisteeksi.

-Varaudumme maahantulijoiden pitkäaikaiseen oleskeluun.

Vantaan kouluissa on tällä hetkellä yhteensä noin 170 ukrainalaista oppilasta, joista noin 60 oppilasta on aloittanut valmistavassa opetuksessa ja noin 110 odottaa koulupaikan määrittelyä tai ryhmän aloitusta.

-Tarjoamme lisäksi maahantulijoille tukea työllistymiseen. Lain mukaan TE-palvelut vastaa maahantulijoiden työllistymisestä, mutta kunnat ja kaupungit haluavat auttaa.  

-Myös kuntalaisten auttamishalu on suuri, joten olemme käynnistäneet vapaaehtoistyön koordinoinnin.

Ukrainalaisten auttaminen aiheuttaa kunnille monenlaisia kustannuksia.

Vantaa kantaa vastuunsa ukrainalaisten auttamisesta, mutta nyt olisi Viljasen mukaan tärkeää saada valtiolta sitovat päätökset kokonaiskorvauksista kunnille.

Kaupunginjohtajan info Vantaa-kanava.fi:ssä 15.3.2022

Ajankohtaista tietoa koronasta vantaa.fi:ssä

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google