Kaupunginjohtajan info 15.3.2022

15.3.2022

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen esittelee suorassa infossa Ukrainaan liittyvät toimet Vantaalta. Vantaa ​varautuu antamaan sosiaali- ja kriisiapua, ja tarvittaessa ollaan valmiita vastaanottamaan suuriakin määriä pakolaisia. ​Hätämajoitukselle ei ole vielä ollut tarvetta​. Valtakunnallinen turvapaikanhakuprosessi toimii​. Vastaanottokeskuksissa on hyvin tilaa.​

– On syytä pitää mielessä, että Ukrainan tilanne ei oikeuta kiusaamaan ketään. Omista huolista kannattaa puhua tarvittaessa. Apua tarjoavat erilaiset järjestöt ja palvelevat puhelimet. Vantaa on kartoittanut väestönsuojat, joista vastaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Viljanen kertoo.

​Yleisesti ottaen tilanne Vantaalla on pysynyt rauhallisena ja hallinnassa. ​Suomeen ei kohdistu välitöntä uhkaa. Vantaalla asuu paljon niin venäläisiä kuin ukrainalaisia. ​

– ​Ketään Suomessa asuvaa ei pidä syyllistää Ukrainan tilanteesta. Syylliset ovat aivan jossain muualla.​ Vantaalla on nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle ja rasismille.

Liikkeellä on paljon tarkoituksellista väärää tietoa, jota ei pidä levittää eteenpäin. ​​Viljasen mukaan aikuisten täytyy pitää huolta siitä, että lapset ja nuoret voivat jatkaa kasvuaan ilman turhaa pelkoa ja keskustelun kärjistymistä. Jokainen voi osaltaan pitää yllä rauhoittavaa ilmapiiriä.

Kiireellistä sosiaalityön tarvetta ei ole vielä ollut, mutta psykososiaalisen tuen tarve on kasvanut. ​

​Huolestuneiden kyselyiden vuoksi väestönsuojat on kartoitettu. Suojia Vantaalla on 2677 ja suojapaikkoja 276 838. Suojat on pääsääntöisesti rakennettu kerrostaloihin ja liikekiinteistöihin​. Vantaalla ei ole yleisiä väestönsuojia​. Hakunilan ja Rajatorpan kalliosuojat ovat alueen kerrostalojen asukkaille. Vantaan kaupungin rakennuksissa suojia on 137. Pelastuslaitos valvoo suojien kunnossapitoa palotarkastusten yhteydessä. Lisätietoa pelastuslaitoksen nettisivuilta.

Huolestuttavatko Ukrainan tapahtumat? Apua saatavilla.

Viljanen avaa tiistain infossa myös ajankohtaista koronatilannetta. Tartuntaluvut ovat hienoisessa nousussa. Uusille rajoituksille ole tarvetta, mutta maskit, etäisyydet ja hyvä käsihygienia pitää edelleen muistaa – erityisesti kun lähistöllä on riskiryhmiä.

Videon tekstivastine

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google