Koronakoirat aloittivat työnsä lentokentällä

22.9.2020

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on rakennettu koronakoirien työpaikaksi haisteluasemat. Eri rotuiset koirat on koulutettu tunnistamaan korona. Kaikki Suomeen saapuvat matkustajat pääsevät testattaviksi. Koirat tutkivat kopissa otetun näytteen nuuhkimalla sitä seinän toisella puolella.

Haisteluasemalla testattava menee koppiin ja ottaa itsestään näytteet eli pyyhkii ihoaan pienillä sideharsotaitoksilla. Hän laittaa taitokset purkkiin ja ojentaa ne aukosta koirien ohjaajalle kopin toiselle puolelle. Koira haistelee purkkirivistöä ja merkkaa mahdollisen tartuntapurkin. Tuloksen saa minuuteissa.

Ilmiömäisen hajuaistinsa vuoksi koirat ovat haluttuja yhteistyökumppaneita terveysalalla. Nelivuotias valkoinen paimenkoira E.T. on aiemmin toiminut syöpähajukoirana, jolloin se käytti hajuaistiaan syöpien tunnistamiseen.

Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry:n koiraohjaaja Anette Kare kertoo, että haistelukohteen vaihtaminen ei tuottanut vaikeuksia.

– Olemme harjoitelleet tätä noin kaksi kuukautta haistelemalla positiivisia koronanäytteitä ja terveiden ihmisten näytteitä. Tarkoitus on opettaa koira ilmaisemaan positiiviset näytteet.

Ilmaisutapoja on yhtä monta kuin koiriakin. E.T. haistelee radan läpi, laittaa nenänsä positiivisen näytteen purkkiin ja tassun purkin viereen. Saksanpaimenkoira Valon merkkaustyyli on hieman rajumpi, mutta ehdottoman toimiva.

–Valo läimäisee hajurataa, mutta opettelee kovasti koko ajan uutta, makaavaa ilmaisutyyliä, naurahtaa Wise Nosen koiraohjaaja Heli Niuro.

– Hyvä hajukoira tarvitsee hyvän nenän. Rodulla ei sinänsä ole väliä, kunhan koira on innostunut haistelemaan.

Valo, E.T. sekä espanjanvinttikoira Kössi ja labradorinnoutaja Miina ovat silminnähden innoissaan ja vähän hermostuneita ohikulkijoilta saamastaan huomiosta. Tai sitten eivät, sillä heitä ei voi lukea kuten ihmisiä, koska he ovat koiria.

Hännän heilutusta, läähätystä ja uteliaiden silmien liikkeitä osaavat parhaiten tulkita heidän omat kouluttajansa. Ohi jolkotteleva tullikoira-kollegakaan ei tunnu näitä ammattilaisia kiinnostavan pientä kuonon liikutusta enempää.

Avainsanat: , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google