Variassa harjoitellaan ainutlaatuisella lentokoneella – tutustu ”kruununjalokiveen”

10.3.2022

Siipien kärkiväli reilut 21 metriä, koneen pituus melkein 27 metriä ja 50 paikkaa matkustamossa. Sellainen näyttävä kaunotar on Bombardier CRJ-200LR -matkustajakone, joka on Vantaan ammattiopisto Variassa opetuskäytössä.

Käytännön töitä koneella pääsevät harjoittelemaan muun muassa Varian lentokoneasentajalinjan opiskelijat. Linjan opettaja kuvailee konetta kruunujalokiveksi.

– Suomessa muilla ei ole opetuksessa tämän kokoluokan matkustajakonetta. Lentokoneen sisällä näyttää siltä kuin lento Helsinki−Vantaalle olisi laskeutunut eilispäivänä, hymyilee tuntiopettaja Tomi Kitola.

”Hienompi, isompi ja parempikuntoinen”

Variassa lentokoneasentajaksi opiskeleva Tomi Tyrjälä on opetellut CRJ200-koneella muun muassa työturvallisuusasioita, sähkön laittamista sekä perushydrauliikkajärjestelmää.

– Onhan tämä nyt paljon hienopi, isompi ja parempikuntoinen kuin koneet omassa hallissa.

Iso matkustajakone ei mahtunut Varian omiin tiloihin, joten se sijaitsee tällä hetkellä hallissa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Kontaktit työelämään ovatkin hyvät. Sekä opiskelijat että opettaja uskovat alan työllisyysnäkymiin, vaikka esimerkiksi korona on vaikuttanut lentämiseen.

– Lentoala on yleisesti vähän herkkä kriiseille. Minunkin urani aikana on nähty tuhkapilveä, sarsia ja koronaa, mutta se on vähän aaltoileva liike ja aina sieltä on noustu, Kitola sanoo.

– Lentäminen on kuitenkin tulevaisuutta, täydentää opiskelija Aapo Alatupa.

Yhteishaku käynnissä

Lentokoneasennuksen perustutkinnossa opiskellaan lentokoneiden järjestelmien, voimalaitteiden ja rakenteiden toimintaa ja huoltoa. Valmistumisen ja työkokemuksen kartuttamisen jälkeen pääsee hakemaan mekaanikon lupakirjaa.

– Tiukkaa teoriaa ja mukavia hallijaksoja, kuvailee Alatupa.

– Jos tekniikka kiinnostaa ja ilmailu yleensä, mielestäni tämä antaa mielenkiintoisen koulutuksen ja hyvät paperit hakea melkeinpä mihin tahansa tekniselle alalle, opettaja Kitola tiivistää.

Yhteishaku on käynnissä ja päättyy 22. maaliskuuta.

Lue lisää Varian lentokoneasennuksen perustutkinnosta oppilaitoksen sivuilta.

Hae Variaan

Avainsanat: , , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google