Kaupunginjohtajan info 22.6. 2022

21.6.2022

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen esittelee infossa koosteen yli kaksi vuotta kestäneestä korona-ajasta.

Vantaalla on todettu yli 73 000 koronatartuntaa. Tartuntojen todellinen määrä on tätä suurempi, sillä monen tartunta näkyy vain kotitestissä. Koronaan on menehtynyt 178 vantaalaista.

Neljännet koronarokotukset ovat käynnissä ja myös viidennet rokotukset on käynnistetty vakavasti immuunipuutteisille.

Tilanteen järjestelmällinen seuranta ja johto alkoi Vantaalla välittömästi pandemian alettua. Häiriötilannejohtoryhmä on kokoontunut yli 170 kertaa toukokuun 2022 loppuun mennessä. Koronasta on viestitty henkilöstölle, medialle ja päättäjille. Koronainfoja on pidetty yhteensä yli 150.

Koronapandemia iski Vantaan työllisyyteen

Korona on vaikuttanut eniten yhteiskunnan heikoimpiin, kuten lapsiin ja vanhuksiin. Vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin ovat moninaisia. Esimerkiksi koulu-uupumus on lisääntynyt.

Sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittui. Palveluvelkaa on muodostunut useissa keskeisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi lastensuojelussa.  Myös monien palvelujen tarve on kasvanut.

Koronapandemia iski Vantaan työllisyyteen selvästi. Pitkäaikaistyöttömyys on jäänyt korkeammalle tasolle kuin ennen koronaa.

Koronakoirat herättivät kansainvälistä mielenkiintoa

Koronakriisi vaikutti merkittävästi Helsinki-Vantaan lentoaseman toimintaan. Lentoaseman koronakoirat saivat matkustajilta myönteistä palautetta ja herättivät kansainvälistä mielenkiintoa.

Koulutoimessa pitkällä etäopetuksella on ollut vaikutuksia niin oppilaisiin kuin henkilökuntaankin. Varhaiskasvatuksessa lakisääteiset palvelut on pystytty järjestämään enimmäkseen normaalisti.

Tapahtumat siirtyivät virtuaalisiksi

Kulttuurialalla yleisötilaisuuksien rajoitukset ja kiellot vaikuttivat suuresti. Kaupungin tilatkin olivat rajoitusten vuoksi suljettuina pitkiä aikoja. Tapahtumat siirtyivät virtuaalisiksi. Vuonna 2020 Vantaan virtuaalitapahtumien kävijämäärä oli lähes 75 000.

Koronapandemia korosti lähiluonnon merkitystä, ja liikkuminen ulkoilualueella lisääntyi. Suosio on näkynyt muun muassa Kuusijärven alueella ja Sipoonkorvessa.

Toipumissuunnitelma laadittu

Vantaan resurssikeskus aloitti ensimmäisenä kaikista kunnista, ja toisiin tehtäviin siirrettiin tilapäisesti noin 400 kaupungin työntekijää.

Vantaalla on laadittu toipumissuunnitelma koronaepidemiasta palautumiseksi ja palveluvelan hoitamiseksi. Suunnitelmassa lapset ja nuoret ovat etusijalla.

Videon tekstivastine

Avainsanat: , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google