”Aina on toivoa”, sanoo päihdetyön kokemusasiantuntija

17.5.2019

Hannu Ylösen polku raittiiksi oli pitkä. Ensimmäisestä katkaisuhoidosta viimeiseen ryyppyyn vierähti 14 vuotta. Nyt hän auttaa muita pääsemään eroon riippuvuuksista.

-Toisen toipumistarina on toiselle toivon tuoja. Muiden kertomuksista huomasin itsekin aikoinani, että hyvin vaikeista tilanteista voi selviytyä, Ylönen sanoo.

Itse hän kertoo hakeneensa apua kymmenen vuotta liian myöhään.

-Mitä pidemmälle ongelmat kärjistyivät, sitä vaikeampi päihdesairautta oli hoitaa. Kannattaa etsiä apua heti, kun siltä tuntuu.

Ylönen on kiitollinen siitä, että sai aikanaan paljon tukea alkoholista irtautumiseksi.

-Sain Vantaalla hyvää hoitoa, ja useat ihmiset ottivat sydämen asiakseen auttaa.

​-Päihdekierteen katkaisuun tarvitsin päihdetyön ammattilaisia, laitoshoitoa ja lääkehoitoa. Päihteettömän elämäntavan vakiinnuttamisessa ja raittiuden ylläpidossa vertaistuki on ollut tärkeintä, hän jatkaa.

Vuosikymmen ilman alkoholia

Nykyään Ylönen pitää ​haitallisesta päihdekäytöstä kärsiville ja heidän läheisilleen vertaisvastaanottoa Martinlaakson, Hakunilan ja Korson terveysasemilla. Vastaanotolla tarjolla on luottamuksellista juttuseuraa, vertaistukea sekä tietoa päihde- ja mielenterveyspalveluista. Ajan voi saada lääkärin tai hoitajan kautta, tai sen voi varata myös itse netistä tai terveysaseman puhelinajanvarauksesta.

Kokemusasiantuntija tietää, miltä päihdesairaus tuntuu ja myös millaista siitä on toipua. Alkoholismi ​haittasi aikoinaan Ylösen ​työuraa liike-elämässä. Uusi ura löytyi toisten tukemisesta ​Vantaan terveyspalveluissa.

– Jaan jokaiselle asiakkaalle oman toipumiskokemukseni, nyt jo yli vuosikymmenen raitista elämää viettänyt Ylönen kertoo.

Hannu Ylönen on tarjonnut Vantaalla vertaistukea vuodesta 2012 lähtien. Viime vuonna hän sai Vantaan kaupungilta päihdetyön kokemusasiantuntijan vakanssin, joka on ensimmäinen laatuaan koko Suomessa.

Juominen ei ole läheisen vika

Ylösellä on viesti myös päihdesairaiden läheisille: kenenkään juominen ei ole läheisen vika.

-Läheisten ei pidä syyllistää itseään. Voi vain kertoa päihdeongelmaiselle omasta huolestaan ja tarjolla olevista palveluista.

Hannun tarina kuvattiin Vantaan Kuusijärvellä Ylöselle mieluisissa maisemissa. Nykyään mielihyvää löytyy alkoholin sijaan ulkoilusta. Elämä on kaikin puolin parempaa kuin juomisen aikana.

-Luonto ja luontoliikunta ovat hyviä lääkkeitä. Niihin ei tule liian suurta riippuvuutta kenellekään, hän hymyilee.

Ylönen näkee, että muutos on aina mahdollinen.

– Aina on toivoa. Sitä haluan asiakkaille viestittää.

Lue lisää aiheesta:

Kokemusasiantuntija näkee palvelut asiakkaan silmin

Ongelmana alkoholi tai lääkkeet

Kokemusasiantuntijalta vertaistukea päihdeongelmaan

Vertaistukea verkossa – kokenet.fi

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google