Hakunilan katutaidereitti ihastuttaa sydäntalvellakin

2.2.2021

Vantaan kaupunginosien rakennettuihin pintoihin vuosien aikana tehtyjä katutaideteoksia on nyt koostettu yhtenäisiksi reiteiksi. Hakunilan katukuvasta löytyy muun muassa useita valtavia muraaleja, yli satametrinen muuritaideteos ja iloisilla taidemaalauksilla väritetty ostari.

Vantaalta löytyy taidetta ihan kaikkialta. Katutaidekollektiivi Street Art Vantaan Jenni Väisänen ja Jesse Pasanen lähtivät tällä kertaa tutustuttamaan Hakunilan katutaiteeseen.

– Reitiltä löytyy julkisen taiteen teosten lisäksi myös huikea määrä katutaidetta ja paikallista kulttuurihistoriaa, Väisänen kertoo.

Hakunilan katutaidereitti alkaa historialliselta Skomarsin torpalta, jatkuu ostaria ilostuttaville maalauksille, kiertelee kerrostalojen päätyseinien huimia muraaleja, koukkaa etelässä sijaitsevalle historialliselle muuriteokselle ja palaa lukuisien värikkäiden pintojen ja kokonaisen graffititunnelin kautta takaisin torpalle.

Reitillä pysyy parhaiten seuraamalla karttaa ja vilkuilemalla valaisinpylväiden teippauksia. Hakunilan ostarilla on katutaidereitin kartat myös ikkunan kokoisina teippauksina.

Paikallinen taiteilija ja tekstiilisuunnittelija Tanja Valta halusi piristää ostarin ympäristöä taideteoksellaan. Terveyskeskukseen vievä porraskäytävä sai koristeekseen Kukkaportaikko-teoksen. Entistä kulkureittiä hän kuvailee vähän murheelliseksi.

– Olikin kivaa päästä koristamaan sitä. Ajattelin etenkin lapsiasiakkaita ja pyrin tuomaan heille ja muille jotenkin piristystä.

Tanja Valta on luonut reitin varrelle myös pimeässä loistavan Hakunilan mielikuvitusmetsä -teoksen yhdessä Taito käsityö- ja muotoilukoulun oppilaiden kanssa.

Jättiläismäisiä muraaleja tuntuu nousevan esiin jokaisen kulman takaa reittiä kiertäessä. Hepokujalla sijaitseva Supervision -muraali valittiin Helsingin Sanomien äänestyksessä Helsingin ja Vantaan alueen maalauksista hienoimmaksi katutaideteokseksi vuonna 2017.

Hakunilantien eteläpäässä sijaitseva, 110 metriä pitkä ja yli 20-vuotias Horoskooppimuuri on erittäin vanha katutaideteokseksi. Alueen ensimmäinen katutaideteos toteutettiin työpajana osana Unescon lähikulttuuriprojektia vuonna 2000.

– Kuuluisa suomalainen taiteilija Allan Fib kutsui Namibiasta toisen taiteilijan tekemään tämän yhdessä Hakunilan nuorten kanssa, Jenni Väisänen taustoittaa.

Tasan samanlainen muuri toteutettiin samaan aikaan Namibiaan ja löytyy pääkaupunki Windhoekista.

Vantaan katutaidereitit on suunniteltu yhteistyössä katutaidekollektiivi Street Art Vantaan, Vantaan kaupungin, Vantaan taidemuseo Artsin sekä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Taidereitit on tuotettu osana Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa.

Hakunilan katutaidereitti

Vantaan katutaidereitit

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google