SateenkaariROBO tasavertaisuuden asialla

8.7.2022

Vantaa-kanava oli mukana sateenkaaritiemenossa Tikkurilassa ja Myyrmäessä, jossa jututimme Street Art Vantaa Taidekollektiivin Jesse Pasasta ja tietenkin halusimme myös kuulla maailman ensimmäisen SateenkaariROBOn tekijöitä sekä paikalla ollutta nuorta robon testaajaa. 

Pasanen kertoo, että Vantaalle toivottiin suojateihin sateenkaarimaalauksia. Tämä ei ollut mahdollista, joten tästä syntyi idea tehdä niitä jalankulkuväylille ja pyöräteille.  

— Olin Myyrmäen Metropoliassa aiemmin tehnyt maalausta ja tiesin, että sieltä löytyy kunnon robotiikkagaraget ja muut hankkeet, niin heitin vaan sinne, että hei, olisko mahdollista tehdä robotti, joka maalaa katua, Pasanen kertoo.  

Idea herätti Metropolialla innostuksen kipinän ja nyt muutaman kuukauden kuluttua tästä ollaan maalaamassa katumaalausrobootilla. Pasasen mukaan on hienoa, että koneessa käytetään maaleja, jotka kestävät yhtä hyvin kuin esimerkiksi parkkiruutumaalaukset. 

Pasanen summaa, että tämä on hänen mielestään hyvää Innovaatioiden Vantaa –materiaalia, kun löytyy niin teknologiaa, katutaidetta, Pride-värejä ja nuorten kanssa tekemistä. 

Robotin kehittäjät Teemu Gerasimoff ja Toivo Parkkonen kertoivat videolla tarkemmin valmistusprosessista. Gerasimoff on suunnitellut robotin ja Parkkonen on työskennellyt enemmän maalausmekanismin parissa.  

— Maalausmekanismissa on hyödynnetty kaikkia modernimpia valmistustekniikoita ihan siitä laserleikkauksesta 3D-printtaukseen ja näillä ollaan sitten päästy tällaiseen lopputulokseen, Parkkonen kertoo. 

Taustaksi Parkkonen jatkaa, että heillä on käynnissä Metropoliassa yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa Big-Flash –hanke, jossa EU-rahoitteisesti työskennellään erinäisten järjestöjen ja yritysten parissa ja autetaan heitä kokeilemaan uudenlaisia teknologioita. 

Sateenkaariroboa testaamaan päässyt Jami kertoo, että koneella oli kivaa maalata. Hän mietti, että miten kone on rakennettu ja että ne ovat aika fiksuja, jotka sen ovat rakentaneet. 

— Kyllä se on ihan hyvä, että on tasavertaista kaikilla, Jami tuumaa Pride-teemasta. 

Avainsanat: , , , , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google