Erikoiset paikat Vantaalla: Hiekkaharjun vesitornit

9.2.2021

Hiekkaharjun jylhänä maamerkkinä tunnettu vanha vesitorni on kohta elinkaarensa päässä. Tornin korvaa Talvikkitien toiselle puolelle Malmimäen puistoon valmistunut uusi vesitorni.

Uusi torni rakennetaan, sillä vanha ei pysty enää vastaamaan kasvavan asukasmäärän tarpeisiin. Kahdessa osassa rakennettu torni on huonokuntoinen ja se pitäisi saneerata täysin, jotta sille voisi keksiä uutta käyttöä. Kunnostus olisi hyvin kallista.

Vanha torni on tullut tunnetuksi jättimäisen kokonsa lisäksi myös erikoisesta ulkomuodostaan. Harmaanruskea brutalistinen betonirakennelma tuo mieleen Bond- tai Star Wars -pahisten tukikohdan. Viereen noussut uusi, hehkeän vaaleasävyinen vesitorni korostaa olemusta entisestään.

Valmistuessaan Suomen suurin

Jännittävän ulkonäön taustalla on tornin rakentaminen kahdessa osassa. Sisäosan kapea torni rakennettiin vuonna 1962 ja ympäröivä ulkokehä vuonna 1980. Se oli valmistuessaan Suomen suurin elementtirakenteinen vesitorni. Elementtirakenteinen, ns. jännemenetelmällä rakennettu laajennus on huonokuntoinen. Samalla tekniikalla rakennettu vesitorni romahti Jyväskylässä vuonna 2012.

– Tuo on 70-luvulta, tämä on 2000-luvulta, kiteyttää Helsingin seudun ympäristöpalvelujen Arto Mettinen uuden tornin katolla. Hän toimii HSY:llä projektijohtajana uuden tornin käyttöönotossa ja vanhan purkuhankkeessa.

– Vanha torni on huonokuntoinen ja siinä on myös näitä jälkijännitys -betonirakenteita, jotka ovat osoittautuneet riskiksi. Tornin kunnostamista tutkittiin, mutta siitä olisi tullut todella kallis projekti, Mettinen taustoittaa.

Aikakausien ero korostuu myös tornien sisällä. Vanhassa tornissa kuljetaan kapeaa kierreportaikkoa pitkin ja käännetään raskaita venttiilejä, uudessa liikutaan hissillä ja toimintaa voidaan valvoa ja ohjata etänä.

Pääsy kielletty

Tornit humisevat korkealla ja näkyvät kauas. Ei ihme, että kiinnostuneita kävijöitä olisi jonoksi asti. HSY:llä huoltoesimiehenä toimiva Timo Aaltonen on saanut vuosikymmenien aikana paljon erilaisia pyyntöjä.

– Köysikiipeilyyn, polttariporukoille, elokuvan tekoon, pingispallojen putoamisen testaukseen. Yleensä lupia ei ole annettu, siinä on liikaa riskejä esimerkiksi tapaturmien osalta, Aaltonen kertoo.

Maisemat vievät mukanaan

Uuden tornin katolta lähes 50 metrin korkeudesta avautuvat näkymät huikaisevat ja hämäävät. Alle 200 metrin päässä olevaan vanhaan torniin voisi melkein astua, Tikkurilan Dixi tuntuu olevan kosketusetäisyydellä ja Kalasataman tornitaloille pystyisi heittämään lumipallon.

Huipulta näkyy myös lukuisia muitakin vesitorneja. Tässä suhteessa torni ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen.

– Hyvällä kelillä melkein kaikista näkyy muutkin tornit, alueen keskellä sijaitsevista torneista tietenkin paremmin, kertoo Arto Mettinen.

Tuleeko tornien katoilla käytyä maisemia katselemassa?

– Kyllä sitä joskus kauniina kesäpäivänä voi harkitakin, mutta harvoin on aikaa. Jos työtehtävät sallivat, niin kannattaahan se käväistä.

Hiekkaharjun vesitornit kartalla

Juttu on osa Vantaa-kanavan Erikoiset paikat Vantaalla – sarjaa. Tiedätkö Vantaalla sijaitsevan erikoisen paikan? Lähetä vinkkisi osoitteeseen kanava@vantaa.fi ja lähde vaikka itse mukaan oppaaksi!

Katso tästä muut Erikoiset paikat Vantaalla-sarjan jaksot!

Hiekkaharjun uusi vesitorni

Vanhan vesitornin purku

Avainsanat: , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google