Urbaania viljelyä kehitetään kaupunkilaisten kanssa

8.9.2020

Tikkurilan kirjasto on hyvä esimerkki siitä, kuinka kaupunkiympäristö soveltuu viljelyyn ja ruoantuotantoon. Urbaani viljely on suosittua ja ihmisille halutaan tarjota yhä monipuolisempia mahdollisuuksia sen toteuttamiseen.

Heidi Kuutti esittelee Tikkurilan kirjaston edustan viljelyslaatikoita. Vuosia tyhjillään olleissa vesialtaissa kasvaa pensastomaattia, porkkanaa, sipulia, raparperia ja kymmeniä erilaisia kukkia. Värikkäät kaupunkiviljelmät tuovat vehreän kontrastin jyhkeän komealle kirjastorakennukselle.

– Tänne voi kuka tahansa tulla viljelemään. Monet ovat olleet mukana alusta asti eli kolme vuotta, ihan toiminnan alusta lähtien.

Viljelylaatikoille ei joudu jonottamaan, vaan mukaan pääsee vaikka heti.

Henri Laine on projektipäällikkönä CircularHoodFood -hankkeessa, jonka tavoitteena on selvittää ja kehittää urbaania ruoantuotantoa yhdessä vantaalaisten kanssa sekä tarjota uusia kiertotalouden ratkaisuja.

– Pohdimme esimerkiksi sitä, kuinka taloyhtiöiden asukkaat voisivat viljellä omaa ruokaa ympäri vuoden. Järjestämme suunnittelukilpailuja ja työpajoja, joihin toivomme mielellämme mukaan kaikkia kiinnostuneita.

Kehittämiskohteina ovat sisätilaviljelyn ohella myös biojätteiden lajittelu ja ruokahävikin vähentäminen. Syyskuun 15. järjestetään kaikille avoin webinaari, johon pääsee mukaan kuuntelemaan ja ideoimaan.

Kaupunkiviljely edistää hiilineutraaliutta pienentämällä ruoantuotannon hiilijalanjälkeä. Omalla palstalla tai parvekkeella kasvatettu ruoka ei juuri lähemmäksi enää tule.

CircularHoodFood

Webinaari-ilmoittautuminen

Tikkurilan kirjaston kaupunkiviljelmä

Avainsanat: , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google