Erikoiset paikat Vantaalla: Tikkurilan kirkon carillon

22.12.2020

Tikkurilan uusi kirkko avattiin tammikuussa 2021. Kirkon viidennestä kerroksesta, aivan katonrajasta löytyy Suomen ainoa mekaaninen tornikellopeli eli carillon.

Tornikellopeli on eri sävelkorkeuksille viritetyistä kelloista rakennettu soitin, jota soitetaan koskettimistolla ja pedaaleilla. Yhteensä 31 kellosta koostuva Tikkurilan kirkon carillon on Suomen oloissa ainutlaatuinen.

Tikkurilan entinen kirkko kuuluu mukana soittimessa, sillä puretun kirkon kelloista pienin, 445-kiloinen kello toimii carillonin suurimpana bassokellona.

– Tornikellopelin kaksi ja puoli oktaavia mahdollistavat varsin monen kappaleen soittamisen, kertoo Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Upouuden carillonin ääntä on kuultu Tikkurilan keskustassa testausten aikana ja Sibeliuksen päivänä sillä soitettiin Finlandia-hymniäkin. Virallinen ensisoitto oli 24.12. Vantaan joulurauhan julistuksessa.

Tikkurilan kirkon monimutkaisen soittopelin on suunnitellut ja rakentanut nuori vantaalainen kirkontorniteknikko Supavit Nummelin. Hän on harrastanut erilaisia kelloja lapsesta lähtien ja on nikkaroinut kellotorneja ja soittopelejä myös kotiinsa.

Vantaa-kanava kävi tutustumassa Supavit Nummelinin soittoharrastukseen ja kotiin rakennettuihin kelloihin vuonna 2015.

Supavit Nummelinin kellokokoelma

Joulurauhan julistus Vantaalla

Juttu on osa Vantaa-kanavan Erikoiset paikat Vantaalla – sarjaa. Tiedätkö Vantaalla sijaitsevan erikoisen paikan? Lähetä vinkkisi osoitteeseen kanava@vantaa.fi ja lähde vaikka itse mukaan oppaaksi!

Katso tästä muut Erikoiset paikat Vantaalla-sarjan jaksot!

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google