Tempo Parents tuo musiikkiharrastuksen koko perheelle

11.12.2020

Tempo-orkesterit ovat välittäneet musiikin iloa Vantaalla jo vuosien ajan. Soittajien vanhemmatkin innostuivat monikulttuurisesta matalan kynnyksen musiikkitoiminnasta, joten heille perustettiin oma orkesteri.

Freeman El Gamounen tytär soittaa kontrabassoa. Isä kertoo valinneensa soittimekseen viulun, koska se oli hänelle etukäteen hieman tuttu soitin.

– Kun kuuntelee klassista musiikkia, huomaa aina, että viulu on tärkeä osa sitä. Olen aiemmin soittanut rumpuja, mutta se on hyvin erilaista kuin viulun soittaminen.

Kotimaassaan Marokossa hän oli nähnyt viulua soitettavan pystyasennossa. Tempo Parents -harjoituksissa lähdettiin liikkelle ihan alkeista.

– Opettelin ensin pitämään viulua kaulaa vasten. G, D, A, E, hän käy kielet jousella läpi.

Viulunsoiton opettaja Marco Elefante on opettanut lapsia ja aikuisia. Hän kertoo eroavaisuuksien tulevan esiin pedagogisella puolella. Lapset esimerkiksi oppivat leikin kautta usein aikuisia nopeammin, mutta toisaalta taas he eivät jaksa keskittyä yhtä kauan kuin aikuiset.

Tempo Parents -yhtye harjoittelee kerran viikossa Kytöpuiston koululla Koivukylässä. Soittajat ovat vasta-alkajia ja mukaan mahtuu kuka tahansa Tempo-orkesterissa soittavan lapsen vanhempi. Soittimet saa viedä mukanaan kotiin, jotta koko perhe voi harjoitella yhdessä.

Yhtyeen kapellimestarina ja toiminnanjohtajana toimii Tempo-orkesterin toiminnasta tuttu Juha Ahvenainen. Tempo-orkesterien toiminta perustuu maailmalla laajalti levinneeseen El Sistema -musiikkikasvatusmenetelmään. Suomessa menetelmän mukaista toimintaa on tehty vakiintuneesti ainoastaan Vantaalla.

Aikuiset pääsevät mukaan soittoharrastukseen Kytöpuiston koulun lisäksi myös Koivukylän Kafnetin asukastilalla. Siellä harjoittelee perjantaisin kaikille aikuisille suunnattu toinen Tempo-aikuisyhtye.

Juttu on kuvattu ennen 26.11.2020 voimaan tulleita koronarajoituksia ja suosituksia.

Tempo-orkesteri

Avainsanat: , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google