Erikoiset paikat Vantaalla: Kuusijärven savusaunat

17.3.2022

Tervetuloa aitoon ja perinteiseen savusaunaan! Vantaan Kuusijärveltä löytyy kolme savusaunaa, jotka keräävät kävijöitä Australiasta Korvatunturille asti. Saunaelämyksen täydentää pulahdus avantoon.

Savusaunan lauteilla luvassa on tunnelmaa ja kuumuutta, joka pitää tulla itse kokemaan, kuvailee saunoja lämmittävä Heikki Nieminen Vantista.

– Vähän pitää varoa paljain jaloin, ja tossut on hyvä olla mukana. Myös lauteet ovat kuumia. Joskus on pefletti jäänyt kiinni lauteeseen, saunamajuri Nieminen sanoo.

Kuuma voi tarkoittaa tässä jopa noin 115−135 astetta, täydentää Vantaan saunaseuran Saunamafian puheenjohtaja Ari Tahvanainen.

-Sitä käy ihan mielellään tuolla avannossa, että jaksaa saunoa. Parhaimmillaan yhdeksän tai kymmenen kertaa edestakaisin saunomiskerralla, Tahvanainen kertoo.

Kiitosta pehmeistä löylyistä

Kuusijärven savusaunoissa Tahvanainen käy kolmisen kertaa viikossa. Yhteensä kertoja on vuosien varrelta kertynyt noin 1300−1400 kertaa.

– Olen aina sanonut, että tähän voi sitten jäädä koukkuun. Olen aloittanut vuonna 2002, mutta en ole vielä koulussa, hän veistelee.

Vakikävijöitä on monia muitakin, mutta saunat ovat myös turistien suosiossa. Vantin Heikki Niemisen mukaan Kuusijärven savusaunoissa käy matkailijoita esimerkiksi Aasiasta ja Australiasta asti – ja onpa savusaunan lauteilla vieraillut itse joulupukkikin.

Vilkkainta on viikonloppuisin ja arkisin virka-ajan jälkeen. Savusaunoihin pääsee periaatteessa iltakahdeksaan asti, mutta käytännössä saunojen löylyt saattavat Niemisen mukaan loppua jo aiemmin.

-Saunan kiuas lämmitetään hehkuvan punaiseksi lähinnä koivulla. Lämmöt kestävät sitten mitä kestävät, hyvin lämmitettynä iltaan asti.

Millaiset löylyt Kuusijärven savusaunoissa sitten saa? Saunamajuri Niemisen mukaan ainakin sähkösaunaa mieluisammat. Savusaunan pehmeitä löylyjä kiittelevät myös Kuusijärven saunojat.

Savusaunomista jo 20 vuotta

Kuusijärvellä juhlitaan tänä vuonna savusaunomisen 20-vuotisjuhlia, sillä ensimmäinen savusauna saatiin paikalle vuonna 2002.  Tuo iso sauna paloi vuonna 2011. Tilalle tuli ensin kaksi pikkusaunaa, joista toinen paloi puolestaan vuonna 2016.

Nykyisin paikan päällä on yksi iso ja kaksi pientä savusaunaa.  Jo lähivuosille Kuusijärvelle suunnitellaan kahta uutta savusaunaa.

Kuusijärven savusaunat ovat avoinna joka päivä. Pienet savusaunat aukeavat kello 13 ja iso savusauna kello 14. Kaikkein kuuminta saunoissa on niiden auettua alkuiltapäivästä.

Lue lisää saunoista:

Cafe Kuusijärvi Visit Vantaan sivuilla

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google