Kaupunginjohtajan koronainfo 3.2.2021

3.2.2021

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo viimeisimmät tiedot koronaviruksesta Vantaalla. Infossa kerrotaan rokotuksista, lentoaseman testauksista sekä lasten ja nuorten harrastusten avaamisesta.

Vantaalaisia on rokotettu tähän mennessä yli 5000. Tehosteannokset ensimmäisinä rokotetuille on aloitettu. Ikääntyneiden rokotuksia edistetään rokotteiden saatavuuden mukaan, ja vähintään 80 vuotta tänä vuonna täyttävistä on rokotettu yli joka neljäs. Ikääntyneiden rokotuksiin menee arviolta vielä pari kolme kuukautta. Rokotuksiin tullaan ajanvarauksella ja ajan saa netitn tai puhelinpalvelun kautta. Kun rokotteita on saatavilla, nettiajanvarauksessa on varattavissa aikoja ja puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoitto.

Uusia rokotusaikoja annetaan sitä mukaa, kun tieto uusista eristä saapuu. Helmikuussa käyttöön saadaan myös uusi AstraZenecan rokote. Ensi viikolla avautuu rokotuspiste Martinlaakson lisäksi Hiekkaharjussa.

Lentoasemalla tehdään päivittäin 200-500 koronatestiä, joista positiivisia on ollut keskimäärin noin kymmenen. Negatiivisen testitodistuksen on esittänyt kahden viime viikon aikana noin 5400 matkustajaa ja maahantulotestiin on hakeutunut 2500. Noin 190 on kieltäytynyt testistä. Kaikki matkustajat ohjataan hakeutumaan toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Vantaalta löytyy päivittäin keskimäärin 50 koronapositiivista ja lisäksi lentokentältä noin 10. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut joukkoaltistusten vuoksi, ja jäljittäjien määrää on lisätty. Testeissä käydään tällä hetkellä liian vähän. Testiin tulee hakeutua, vaikka oireet olisivat lieviä.

Myös Vantaalla on todettu helpommin tarttuvaa virusmuunnosta, ja tämä on otettu huomioon tartunnanjäljityksessä. Muuntoviruksen tartuntaketjut on kartoitettu. Jäljityksessä selvitetään tarkoin, onko tapauksella yhteyttä ulkomaanmatkaan. Kaikki koronavirukselle altistuneet asetetaan karanteeniin 14 päiväksi. Jos kyseessä voi olla altistuminen koronavirusmuunnokselle, altistuneet testataan kaksi kertaa.

Helmikuun alussa Vantaalla oli karanteenissa 799 altistunutta. COVID-19-muuntovirusepäilyjä on ollut viidessä koulussa, viimeisimpänä Viertolassa. Kouluissa ei toistaiseksi ole ollut laajasti tartuntoja, mutta tilannetta seurataan tarkasti. Lähikontaktit minimoidaan. Myös perhepiirissä tulee noudattaa varotoimia ja välttää vierailuja.

Tällä hetkellä Lehtikuusen koulussa on todettu useita COVID-19-tartuntoja. Altistuneita oppilaita ja henkilökuntaa on poikkeuksellisen paljon karanteenissa. Koulun 6.–9. luokat siirretään etäopetukseen 3.2.- 19.2.2021 väliseksi ajaksi.

Avoimet päiväkodit pysyvät suljettuina. Esiopetuksen uimaopetus alkaa yleisöltä suljetuissa uimahalleissa maanantaina 8. helmikuuta. Asukaspuistot jatkavat toimintaansa ulkona koko helmikuun ajan. Toisen asteen opetus jatkuu etäopetuksena lukioiden 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoilla 9. helmikuuta asti ja ammatillisessa koulutuksessa 28. helmikuuta asti. Musiikkiopisto ja kuvataidekoulu palaavat pääosin lähiopetukseen. Alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa järjestetään kaupungin tiloissa. Viime viikolla järjestettiin seurafoorumit turvallisuusperiaatteista.

Kiireettömän hammashoidon jonoja aletaan purkamaan maaliskuun alusta alkaen. Myös kiireellisen hammashoidon palveluaikoja on laajennettu Tikkurilan terveysasemalla helmikuun alusta lähtien.

Kaupungin koronainfo kootusti

Kaupunginjohtajan koronainfo 14.1.2021

Tietoa rokotuksista

Videon litterointi

Avainsanat: , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google