Erikoiset paikat Vantaalla: Kahvi Charlottan paahtimo

17.3.2021

Rekolalaisen asuinalueen reunalla tupruavasta savupiipusta leviää ympäristöön huumaava kahvin tuoksu, kun Victoria Nuottanen toteuttaa rakennuksessa unelmaansa. Kahvi Charlottan paahtimolla syntyy muun muassa Vantaan kaupunginosien nimikkokahveja, Etelä-Amerikasta lähtien käsityönä tehtynä.

Paahtimossa on myös myymälä, jonka hyllyjen kauniita kahvipusseja koristavat muun muassa Hiekkaharjun vesitorni, Tikkurilan Vernissa sekä paahtimon vierestä löytyvä Pihkalan talo, joka löytyy tietenkin Rekola -kahvin etiketistä. Myös Helsinki ja Espoo ovat saaneet omat kahvinsa.

Eteläamerikkalaisilta plantaaseilta tulevien kahvipapujen viljelijät ovat näkyvästi esillä toiminnassa. Heidän kasvonsa on maalattu kahvipakkausten etiketteihin sekä paahtimon seinällä oleviin tauluihin.

Kahvi Charlotta -ketjulla on kahvilat sekä Vantaalla että Helsingissä. Yrityksen perustaja Victoria Nuottanen päätti vuonna 2020 jatkaa unelmansa toteuttamista perustamalla Vantaalle oman kahvipaahtimon.

– Kahvi on ollut intohimoni jo ties kuinka kauan. Siinä kiehtoo se koko elämäntyyli, joka lähtee jo viljelijöiltä plantaaseilla.

Unelman toteuttamista alusta loppuun käsityönä

Nuottanen kuvailee, kuinka kolumbialaiset ja ecuadorilaiset viljelijät poimivat käsin kahvipensaista kypsät marjat, kuivattavat ja pakkaavat pavut säkkeihin, joissa ne saapuvat Rekolan paahtimolle.

Siellä kahvipavut punnitaan, paahdetaan tavoitellun lämpöiseksi, jäähdytetään, täytetään oikeisiin kahvipusseihin tai jauhetaan valmiiksi. Kaikki tapahtuu käsityönä alusta loppuun. Valmiit paahtimon kahvit täyttävät tietyt mausta annettavat pisteet ja ero on selvä.

– Tosi halvoissa kahveissa marjat kerätään koneellisesti ja mukana tulee kaikki raa’at ja ylikypsätkin. Laatu ja käsityö on suurin ero siinä, mitä me tehdään ja se näkyy myös kahvin maussa, Nuottanen korostaa.

Kahvia voi nautiskella useilla eri tavoilla ja Suomessa on perinteisesti tykätty valmiiksi jauhetusta suodatinkahvista. Sitäkin voi kuitenkin uudistaa, katso videolta Victorian vinkkejä oman kahvinjuomisen kehittämiseen!

Kahvi Charlottan paahtimo kartalla

Juttu on osa Vantaa-kanavan Erikoiset paikat Vantaalla – sarjaa. Tiedätkö Vantaalla sijaitsevan erikoisen paikan? Lähetä vinkkisi osoitteeseen kanava@vantaa.fi ja lähde vaikka itse mukaan oppaaksi!

Katso tästä muut Erikoiset paikat Vantaalla-sarjan jaksot!

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google