Droonit kuljettavat paketteja Aviapoliksessa – ”Ainutlaatuinen pilotti jopa Euroopassa”

15.3.2019

Vantaan Aviapoliksessa testataan Matkahuollon pakettien kuljettamista drooneilla. Paketteja lennättäviä multikoptereita voi bongata alueella 18.-20. maaliskuuta.

Kopterit lentävät Matkahuollon terminaalilta K-Market Kartanonkoskelle ja K-Market Ylästöön. Kyytiin pääsee enimmillään noin kilon painoisia paketteja. Matkahuollon yhteyspäällikön mukaan kyse on Euroopan mittakaavassakin todella ainutlaatuisesta pilotista.

– Tarkoituksena on tehdä noin sata lentoa ja lennättää oikeita tuotantolähetyksiä. Näemme tässä selkeän mahdollisuuden nopeuttaa pakettien kuljettamista. Samalla saadaan ekologisia etuja eli pystytään laskemaan hiilidioksidipäästöjä, yhteyspäällikkö Tuomo Tunturi sanoo.

Liikennelabrassa tulevaisuuden palvelut

Droonit näkyvät maan pinnalle hyvin, sillä lentokentän läheisyydessä ne eivät saa lentää 15 metriä ylempänä sähkölinjoista tai muista lentoesteistä. GPS-signaalia hyödyntävät kopterit on ohjelmoitu kulkemaan valittuja reittejä itsenäisesti. Turvallisuudesta pitävät huolen muun muassa törmäyksiä estävät sensorit.

– Drooniteknologia on edistynyt muutamassa vuodessa valtavasti, ja droonien tulevaisuus on erittäin mielenkiintoinen. Droonilogistiikan ohella puhutaan esimerkiksi urbaanista ilmaliikenteestä, joka tuo tullessaan muun muassa lentäviä takseja, kertoo hanketta koordinoivan Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Vantaan kaupunki kehittää Aviapoliksen Liikennelabrassa vähäpäästöisiä, hiljaisia, turvallisia ja edullisia ratkaisuja liikkumiseen ja logistiikkaan. Labrassa on mukana kaupungin lisäksi yli 30 kumppania. Pakettien droonikuljetus on yksi kokeiluista.

– Aviapolis Liikennelabralla tavoitellaan tietoa ja näkemystä siitä, mitä liikkumisessa on tuloillaan. Jos tarpeet ymmärretään nyt, Aviapoliksesta voidaan rakentaa kerralla paikka, joka soveltuu tulevaisuuden liikkumiseen, kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm visioi.

Lue lisää aiheesta:

Paketit perille droonilla – Matkahuolto ja K-ryhmä testaavat nopeita toimituksia kuluttajalähetyksillä Vantaalla

Aviapolis Liikennelabra

Avainsanat: , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google