Pää edellä viikinkiaikojen lajin maailmanmestariksi

12.2.2021

Mikä saa nuoren miehen hyppäämään kymmenen metrin korkeudesta pää edellä kädet levällään kohti veden pintaa? Ensimmäisenä ei tule mieleen maailmanmestaruus, mutta se on vantaalaisen døds-hyppääjän Patrick Sildamin tähtäimessä. Mahdollisesti jo ensi kesänä.

– Temppujen ideana on olla hienoja ja näyttäviä, mutta veteen iskeytymisen on tarkoitus olla mahdollisimman julma ja rohkealta näyttävä, Patrick Sildam avaa hurjan lajin ydintä.

Døds-hyppääminen, dødsing tai death diving on Norjan vuonoilta lähtöisin oleva extreme-urheilulaji, missä hypätään veteen huimista korkeuksista. Ero perinteiseen uimahyppyyn selviää viimeistään siinä vaiheessa, kun hyppääjä alkaa tehdä temppuja ilmassa ja lähestyy veden pintaa rinta edellä.

Jo viikinkien ajoilta peräisin olevan dødsingin alkuperäisenä ideana on ollut esitellä hyppääjien rohkeutta kuolemaa uhmaavilla hypyillä. Aivan viime hetkillä ennen veden pintaan osumista hyppääjä taittaa kroppansa linkkuveitsiasentoon välttyäkseen vahingoilta.

Patrick tutustui lajiin nähtyään Youtubessa døds-videon. Hyppyjä kokeiltuaan hän ihastui lajiin heti.

– Se tuntui luonnolliselta ja helpolta. Ajattelin, että yritän niin paljon kuin yritän ja katsotaan mitä siitä tulee. Yhtäkkiä olinkin aika hyvä ja siitä se lähti, 17-vuotias Sildam kertoo.

Adrenaliiniryöppy on upottanut Patrickin mukanaan hurjaan lajiin. Kesällä hän hyppi lähes päivittäin maauimaloissa ja muissa ulkouimapaikoissa, kuten louhoksissa. Tikkurilan uimahalli ja tarkemmin sen hyppytorni toimii hyvänä treenipaikkana etenkin talvisin.

Monet aloittavat lajin hyppimällä veteen ykkösestä, eli metrin korkeudelta. Patrick aloitti harrastamisen kuitenkin suoraan 3 metrin tasolta, sillä kolmosesta hyppäämällä on enemmän aikaa tempuille. Jo ensimmäisillä harrastusviikoilla häneltä kysyttiin, aikooko hän mennä kilpailemaan.

– Sanoin, että ei kai nyt sellaisia vielä. No pari viikkoa myöhemmin olin sitten kisoissa mukana.

Patrick kisasi kesällä 2020 järjestetyssä Døds Challenge Helsinki -kilpailussa. Käteen jäi 11. sija ja hieno kokemus. Ensi kesänä tavoitteena on saman kilpailun voittaminen, sitä myötä aukeava pääsy MM-kisoihin ja lopulta maailmanmestaruus.

Kerran hän paiskautui kymmenestä metristä veden pintaan kylki edellä. Tuloksena oli kasaan painunut keuhko ja veren oksentaminen.

– Ei siitä jäänyt kammoa. Piti vain yrittää uudelleen samaa temppua, että sai sen onnistumaan.

Metrinkin korkeudella oleva tasanne riittää dødsin harrastamisen aloittamiselle. Lajista kiinnostuneille Patrickilla on muutamia vinkkejä.

– Osumia tulee otettua kaikilla, mutta se ilo, adrenaliini ja hauskanpito voittavat kivun ylivoimaisesti. Uskallus tulee sitä myötä, kun tempun haluaa onnistuvan.

Dods Challenge Helsinki -kilpailu

Avainsanat: , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google