Arkeologi Andreas Koiviston luento

6.11.2020

Arkeologi Andreas Koivisto valottaa Vantaan asuttamista ja asumista keskiajalla. Arkeologi kaivaa keskiaikaisten kylien historiaa maakerroksista, mutta moni kylistä on yhä myös olemassa.

Oletko ihmetellyt miksi Vantaalla on paljon häme- ja lappi- alkuista nimistöä? Entä mistä tulee nimi Uusimaa ja mitä tarkoittavat kaikki by- ja böle-päätteiset paikannimet? Ja miksi Vantaata halkaisemaan rakennettiin Suuri Rantatie, joka tunnetaan myös Kuninkaantienä? Vastaus löytyy rautakautisesta ja keskiaikaisesta historiasta.

Keskiajalla Helsinga, eli nykyisen Vantaan alue, joutui ylhäältä johdetun ruotsalaiskolonisaation kohteeksi. Sitä ennen Vantaalle oli erilaisten kansainvaellusten myötä saapunut kivikaudelta lähtien monia erilaisia maahanmuuttaja-aaltoja.

Ruotsalaisten saapuessa keskiajan alussa Vantaalle oli seutu harvaan asuttua ja hyvin metsäistä. Alueella asui saamea puhuvia ihmisiä, jotka olivat saapuneet rautakauden alussa – sekä rautakauden lopulla tulleita suomea puhuvia hämäläisiä. Saamen ja suomen kielet olivat syrjäyttäneet kaikki aikaisemmat, mahdollisesti jo kivikaudelta asti periytyvät kielet alueella.

Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttely vantaalaisista kulttuuriympäristöistä on esillä Vantaan kaupunginmuseossa 7.11.2020 – 31.12.2021.

Video kuvattiin Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttelyn digiavajaisiin 6.11.

Näyttelyn avajaisvideot:

Näyttelyn opastus

Hirveän ihana Vantaa -saturetki

Kalevauva.fi livenä avajaisissa

Videon litterointi

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google