Naistenpäivä: Voimanaiset Vantaan historiassa -elokuva

8.3.2021

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen perinteinen Vantaan naistenpäivän tilaisuus järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Kaupunginjohtajan tervehdyksen jälkeen tutustumme Vantaan alueella vaikuttaneiden merkittävien naisten historiaan aina 1800-luvulta alkaen.

Naistenpäivän kunniaksi tehdyssä lyhytelokuvassa kuullaan tarinoita Kirkonkylän voimanaisista kätilöistä opettajiin, Håkansbölen kartanon Munsterhelmin naisvaikuttajista, arkkitehti Eija Saijonmaasta ja taitelija Laila Pullisesta.

Vantaa on ihmisen mittapuulla jo keski-ikäinen kaupunki, kohta vireä viisikymppinen. Mutta Vantaan historia ulottuu satoja vuosia kauemmas menneisyyteen, osaksi Helsingin maalaiskuntaa ja Helsingin pitäjää. Tuolta ajalta on tallella mielenkiintoisia tarinoita vahvoista ja sinnikkäistä naisista, joiden kädenjälki näkyy edelleen tänäkin päivänä. 

Naiset, äidit ja emännät olivat arjen sankareita. He huolehtivat lastenhoidosta ja siitä että ruokaa oli tarjolla, pyykit oli pesty ja koti siivottu. Hyvin monella Helsingin pitäjän kirkonkylän tilalla on asunut vahva emäntä, joka on pidellyt tilan arjen lankoja käsissään.

Elokuvassa esiintyy Korson yläkoulun oppilaita, jotka johdattelevat katsojat naisten tarinoihin. Ääniroolista vastaa näyttelijä Anne Nielsen. Elokuva on tehty Vantaan kaupunginmuseon, Vantaa-seuran ja kulttuurisen nuorisotyön yhteistyönä.

Aikaisempina vuosina naistenpäivänä kaupungintalolla on järjestetty mm. naisvaikuttajien paneelikeskustelu, taide-esityksiä, yleisöluentoja naisten menestyksestä ja rohkeudesta sekä naisjärjestöjen messut.

Vuonna 2020 Vantaan kuvataidekoulun nuoret osallistuivat naistenpäivään tuottamalla kuvataidenäyttelyn Tikkurilan Vantaa – infoon teemalla Miten minusta tuli minä?

Naistenpäivä 2021

Naisvaikuttajien paneelikeskustelu 2019

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google