Vantaan syntymäpäiväjuhlat 14.9.2021

13.9.2021

Vantaa on nuorekas kaupunki, mutta ikää sillä on jo 690 vuotta! Vantaan kaupunginmuseon järjestämässä syntymäpäivätapahtumassa päästään aikamatkoille Vantaan historiaan sekä kuullaan keskusteluja ja vantaalaisten haastatteluja. Tervetuloa mukaan varmasti vuoden vantaalaisimpaan show’hun!

Ensimmäinen kirjallinen maininta Vantaasta löytyy kuningas Maunu Eerikinpojan Västeråsissa 14.9.1331 antamasta asiakirjasta, joka koski piispankymmenysten suorittamista. Asiakirjan mukaan jokaisen suvun oli annettava vuosittain piispalle naula voita jokaiselta seitsemän vuotta täyttäneeltä mieheltä ja naiselta.

Tämä tapahtui siis 20 vuotta ennen sitä hetkeä, kun virolaisen Padisen luostarin munkeille myönnettiin lohenkalastusoikeudet Vantaanjoessa. Historiantutkija Tapio Salmisen tekemissä uusissa tutkimuksissa selvisi, että Vantaa onkin oletettua vanhempi, ja etteivät vanhimmat kirjalliset maininnat Vantaasta liitykään lohenkalastukseen.

Noin tunnin pituinen juhlalähetys Vantaan kaupunginmuseolta sisältää lyhyitä aikamatkoja Kuninkaantien varrelle, haastatteluja ja keskusteluja.

Vantaan kaupunginmuseo

Avainsanat: , , , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google