Kartoita menot ja mene pienistäkin oireista koronatestiin

17.2.2021

Tartunnanjäljittäjän soittoon suhtaudutaan huolestuneesti mutta myös helpotuksen kautta. Työn kannalta tärkeää on, että ihmiset pitävät kirjaa menoistaan ja kertovat niistä rehellisesti.

Vantaan kaupungin tartuntatautiyksikön jäljittäjä Marianne Vensu soittaa puhelimella ihmisille, jotka ovat altistuneet koronavirukselle. Hän kertoo ihmisten suhtautuvan soittoon eri tavoin. Jotkut ovat huolestuneita, jotkut helpottuneita.

– Toisilla on pelkoja sairauden etenemisestä ja rajuudesta. Toiset ovat helpottuneita siitä, että heistä pidetään huolta, he saavat tietoa ja heillä on paikka mistä kysyä, jos jotain ilmenee.

Tartunnanjäljittäjän työtä helpottaa, jos ihmiset miettivät valmiiksi menemisiään. On tärkeää pitää rehellisesti lukua siitä, keitä on tavannut ja missä on ollut viimeisen kahden vuorokauden aikana ennen oireiden alkua tai mikäli on oireeton, niin ennen näytteenottoa.

– Ne ovat hyvin tärkeitä tietoja ja niillä pääsemme hyvin jäljille. Sitten katsomme yhdessä, minkälaisia tilanteita on ollut ja kuinka paljon. On tärkeää, että jatkotartuntoja ei synny.

Pienistäkin oireista testiin

Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut Covid-19-taudille. Karanteenin pituus on yleensä 14 päivää.

Jos on oireeton ja karanteenissa, ei tarvitse mennä testiin ellei kyseessä ole muuntovirusepäily. Tässä tapauksessa tulee mennä näytteeseen karanteenin alussa. Mikäli näyte on negatiivinen, niin uusintanäytteeseen tulee mennä karanteenin loppuvaiheessa, eli 12. tai 13. päivä.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteenin ja eristyksen noudattaminen ovat pieniä tekoja. Niillä voi olla kuitenkin toiselle ihmiselle suuri merkitys. Koronatestiin on mentävä, jos on vähänkään normaalista olosta poikkeavia oireita.

Mitä saa tehdä ja mitä ei

Vantaan kaupungin tartuntatautiyksikön lääkäri Hanna Tauriala kertoo vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Monet pohtivat, saako karanteenin tai eristyksen aikana käydä ulkona. Lisäksi kysytään, voiko muita karanteenissa olevia ihmisiä tai toisessa taloudessa asuvia perheenjäseniä tavata.

– Karanteenissa ollessa ei saa tavata ihmisiä kodin ulkopuolella. Jos oireet sallivat, niin ulkona voi käydä, mutta vain sellaisissa paikoissa, missä ei ole muita ihmisiä.

Tartunnanjäljitykseen tulee myös paljon yhteydenottoja varmuuden vuoksi. Jos on oireeton, ja pärjää oireineen kotona, kannattaa terveydenhuollon yhteydenottoa odottaa rauhassa. Näin varmistetaan, että kaikki tarpeelliset tahot saadaan kontaktoitua.

Tartuntatautilääkäri Tauriala ymmärtää raskaita oloja ja ihmisten uupumusta.

– Meillä on ollut rankka vuosi ja paljon rajoituksia. Emme ole pystyneet tekemään kaikkea, mitä olisimme halunneet, mutta vielä pitäisi vähän aikaa jaksaa.

Vantaan kaupungin monikielisiin karanteeniohjeisiin ja koronaepäilyohjeisiin voi tutustua tarkemmin seuraavilla sivuilla:

Karanteeniohjeet

Epäiletkö koronavirusta?

Avainsanat: , , , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google