Revontulet valaisevat jylhästi Aviapoliksessa

27.11.2020

Kuvanveistäjä Antti Maasalon Revontulet-teos on virallisesti avattu. Hulppea, yli 13-metrinen tornimainen taideteos valaisee hämärtyviä iltoja Aviapoliksessa Tikkurilantien ja Lentoasemantien liittymässä.

Revontulet -valoteos sai alkunsa jo 30 vuotta sitten. Se sijaitsi Pohjolan syke-nimisenä Helsingin Niemenmäessä Pohjola-talon pihalla. Teos jouduttiin kuitenkin siirtämään rakennus- ja purkutöiden vuoksi uuteen paikkaan. Vantaan kaupunki ”pelasti” teoksen yhden euron symbolisella hinnalla ja uusi sijainti löytyi Aviapoliksesta.

Abstraktia taidetta edustavan Revontulet -valoteoksen avajaisissa kuultiin myös teokselle sävelletty kappale Journey to the Beach. Sävellyksen oli luonut elektronisen musiikin pioneeri, säveltäjä Otto Romanowski.

Massiivisen teoksen yksityiskohdat tulevat parhaiten esille jalankulkijoille ja pyöräilijöille, jotka voivat pysähtyä katsomaan teosta. Monumentaalisuus hahmottuu myös ohi kulkevien autojen matkustajille.

Uusi sijainti miellyttää kuvanveistäjä Antti Maasaloa, 80. Hän näkee jo, kuinka ihmiset tottuvat teokseen ja ohjeistavat kääntymään oikeaan suuntaan patsaan kohdalta.

– Tämä on joka puolelta hyvin nähtävissä ja selvä maamerkki.

Monumentaalisia revontulia kelpaa katsella. Yli 13 metriä korkean teoksen yläosassa on tuulella toimiva osa, joka kuvaa revontulien eloisaa liikettä ja toimintaa. Alaosan seinämiin kaiverretut maisemat edustavat revontulien alla näkyvää Suomea kuudesta eri ilmansuunnasta.

Teos on näyttävä päivänvalossakin, mutta kunnolla oikeuksiinsa se pääsee hämärällä vaihtuvassa värikkäässä juhlavalaistuksessa. Valaistus esittää suomalaisen maiseman valon voimakkaita muutoksia eri vuorokauden ja vuodenaikojen kuluessa.

– Toivon, että teos saa aikaan mielihyvää ja kauniin elämyksen sekä muistuttaa, miten kaunis maa meillä on asuttavanamme, kuvanveistäjä Maasalo kertoo hymyillen.

Valon Vantaa kokoaa yhteen Vantaan valotapahtumat. Revontulet -teos on yksi Valon Vantaa -kohteista.

https://vantaakanava.fi/valotaide-tuo-elamyksia-pimeyteen/
Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google