Jatkuuko Vantaan ratikan suunnittelu? Katso ratikkagallup

13.12.2019

Vantaalle on suunniteltu ratikkaa, mutta mitä kaupunkilaiset tuumivat suunnitelmista? Keräsimme vantaalaisten näkemyksiä asiaan ja ratikkainfoa pähkinänkuoressa.

Kaupunginvaltuusto päättää 16. joulukuuta Vantaan ratikan suunnittelun jatkosta. Markus Holm kaupungin kuntatekniikan keskuksesta avaa, mistä suunnitelmissa on kyse.

-Ratikkaa suunnitellaan sen takia, että kaupungin kehittämiseen tarvitaan uusia työkaluja. Vantaa on kasvanut lähes kokonaan raiteiden varaan. Itä-Vantaalta raiteet vielä puuttuvat, ja se on seuraava luonnollinen vaihe, suunnittelupäällikkö Holm tiivistää.

Ratikan reitti kulkisi Helsinki-Vantaan lentoasemalta Aviapoliksen ja Jumbon kautta Tikkurilaan, Hakunilaan, Länsimäkeen sekä Mellunmäen metroasemalle. Ratikka kytkeytyisi idässä metroon, risteäisi Tikkurilassa pääradan kanssa ja Aviapoliksessa sekä lentoasemalla Kehäradan kanssa.

Uusia pienkeskustoja ja palveluita

Ratikka liittäisi Vantaan alueita tiiviimmin yhteen, vahvistaisi reitin varrella olevia keskustoja ja myös synnyttäisi pysäkkien ympärille uusia pienkeskuksia lähipalveluineen.

Ratikka olisi myös askel kohti kestävämpää liikkumista ja hiilineutraaliutta, Holm sanoo.

-Hanke ei vain tuo ratikkaa katutilaan. Meillä on myös mahdollisuus rakentaa uusiksi koko katutila ja sinne paremmat olosuhteet kävelemiseen ja pyöräilemiseen.

Ratikan kyytiin aikaisintaan 2028

Ratikan reitin varrelle odotetaan lähivuosikymmeninä yli 37 000 uutta asukasta ja 30 000 työpaikkaa. Ensimmäisessä vaiheessa Vantaan ratikka ollaan toteuttamassa bussirunkolinjana 570, joka korvaa linjan 562 Mellunmäestä Tikkurilan kautta Aviapolikseen. Runkobussiin mahtuu noin puolet ratikan matkustajamäärästä.

Ratikan rakentamisen on arvioitu maksavan 393 miljoonaa euroa. Valtion odotetaan osallistuvan 30 prosenttiin kustannuksista, ja tukea haetaan myös EU:lta.

Gallupia kuvattiin Jumbolla Aviapoliksessa sekä Hakunilassa. Ratikan rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2024 ja liikennöinti aikaisintaan vuonna 2028.

Seuraa Vantaan valtuuston kokousta suorana 16.12. osoitteessa vantaakanava.fi. Kokous alkaa kello 18.

Lisää aiheesta:

vantaa.fi/ratikka

Video Vantaan ratikan reitistä

Valtuusto päättää Vantaan ratikan yksityiskohtaisesta suunnittelusta

Avainsanat: , , , , Puffi
Facebook Twitter Google