Purotalkkarit saavat Vantaan vedet virtaamaan

22.6.2021

Vantaan virtavesillä työskentelee kesäisin kaksi purotalkkaria, jotka huolehtivat vesistöjen kunnosta. Vantaa-kanava pääsi sukeltamaan mukaan kaupungin purotalkkareiden työpäivään Kylmäojan purolaaksoalueella.

Purotalkkareiden monipuoliseen työnkuvaan kuuluu muun muassa virtavesien kunnostamista ja siivoamista, kalojen elinympäristön parantamista sekä haitallisen jättipalsamin poistamista. Tärkeintä on edesauttaa luonnon säilymistä.

Vantaan kaupungin kaksi purotalkkaria aloittivat työnsä purojen ja jokien parissa toukokuun alussa. Purotalkkareina toimivat kesällä 2021 Venla Virtanen ja Jenni Sireeni ja apunaan heillä on työharjoittelija Joonas Luitparo.

Ihmeellinen luonto keskellä kaupunkia

Venla Virtanen on opiskellut biologiaa ja virtavesiekologiaa ja Jenni Sireeni taas akvaattisia tieteitä sekä sisävesi- ja meribiologiaa. Purotalkkarin työtehtävissä he kertovat arvostavansa erityisesti työn konkreettisuutta.

– Hollannissa opiskellessani järkytyin kun minulle selvisi, ettei siellä ole lainkaan sellaista maata, jota ihminen ei olisi jollain tavalla muokannut, Jenni Sireeni kertoo.

– Ulkomailla tajusin, miten tärkeä Suomen ainutlaatuinen ja kaunis luonto minulle on ja kuinka paljon sitä luontoa on. Se on ihmeellistä ja arvostettavaa, että ihan kaupungistakin löytyy tällaisia maisemia, Sireeni kertoo Kylmäojan lehtomaisemissa.

He kertovat Vantaan puroluonnon olevan yllättävän monimuotoista ja monet pienetkin purot suorastaan vilisevät erilaisia elämänmuotoja.

– Tässä työssä pääsee konkreettisesti edesauttamaan tällaisen luonnon säilymistä. Tämä on todella, todella palkitsevaa.

Yövuorossa kudun seurantaa

Työhön kuuluu myös öisin tapahtuvaa päivystämistä pienpoikastarkkailun muodossa. Sillä tavalla selvitetään, millä soraikoilla taimenen kutu onnistuu ja mistä pienpoikasia nousee.

– Hämärän laskeuduttua tutkimme taskulampun valossa, löytyyko soraikolta nollikkaita ja laskemme niitä. Niitä on vaikeampi havaita päivänvalossa, Venla Virtanen taustoittaa.

Purotalkkarit kertovat, että Kylmäoja on yksi Vantaan parhaista taimenpuroista. Muutamia nollavuotiaita poikasia eli nollikoita rantakivikossa näkyykin, kun oikein tarkasti katselee. Purojen esteetön virtaus on elintärkeää kaloille.

Paras ja palkitsevin työ

Erityisen palkitsevaksi purotalkkarit kokevat oman työn jäljen konkreettisen näkymisen. Puista ja roskista muodostuneiden patojen purkamisen myötä purot alkavat taas virrata, vesilinnut ja kalat pääsevät uimaan läpi ja taimenen kutu helpottuu. Palkitsevaa on myös asukkailta ja ohikulkijoilta tullut palaute.

– En ole missään työssä aikaisemmin saanut näin paljon positiivista asiakaspalautetta. Harvoin tulee niin usein ja niin konkreettisella tavalla ihmisten kiitollisuus tekemääsi työtä kohtaan esille, kuin tässä työssä, Jenni Sireeni iloitsee.

– On hienoa nähdä kättensä jälki ja kotiin mennessään tietää tehneensä jotain tärkeää. Rakastan työtäni ja tämä on varmasti paras työ, mikä minulla on ikinä ollut, Virtanen toteaa hymyillen.

Purotalkkarit järjestävät kesän aikana myös talkoovoimin järjestettävää siivoamista. Toimintaa voi seurata Vantaan puroluonnon lisäksi myös somessa.

Purojen ja jokien Vantaa

Vantaan Purotalkkarit Facebookissa

Avainsanat: , , , , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google