Kesälampaat hoitavat Vantaan niittyjä

5.7.2021

Vantaan kesään kiinteästi kuuluvat lampaat hoitavat jälleen maisemia laiduntamalla Hakunilan Kormuniityssä ja Tikkurilan keskuspuistossa Koivuhaassa. Kävimme tutustumassa Kormuniityn lampaisiin tilanhoitaja Tuomas Vaherlehdon opastamana.

Aitauksissa laiduntavat 17 hellyyttävää pässikaritsaa ovat saapuneet Vantaalle Iitistä Väinölän lammas- ja ratsutilalta.

Muutaman kuukauden ikäiset karitsat ovat sopeutuneet nopeasti uuteen ympäristöön. Laitumella ne saavat liikkua vapaasti ja luonnolleen ominaisesti laumassa. Tuttavalliset lampaat seurailevat ihmisten liikkeitä ja tulevat innolla rapsutettavaksi, kertoo tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto Vantaan kaupungilta.

Luonnon omina ruohonleikkureina toimivien lampaiden laiduntaminen on tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta. Lampaat ovat tärkeässä roolissa maiseman- ja metsänhoitajina. Ne syövät mielellään ruohon ja heinän lisäksi pajua, pihlajaa, haapaa ja leppää.

– Lampaiden laiduntaminen kehittää luonnon monimuotoisuutta ja samalla ne ovat kuntalaisten ilona.

Lampaiden puuhastelut ja kasvamisen seuraaminen ovat mielenkiintoista seurattavaa koko perheelle. Aitausten ympärillä on katselupaikkoja, joista seuraaminen onnistuu helposti. Muutamia perusohjeita tulee kuitenkin noudattaa – aidan toiselle puolelle ei saa mennä ja lampaille tulee syöttää vain ruohoa ja heinää.

Uutinen lampaista Vantaan kaupungin sivuilla

Kormuniityn lammasaitaus kartalla

Koivuhaan lammasaitaus kartalla

Avainsanat: , , , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google