Heurekassa tutkaillaan tekoälyn sovelluksia Tieteilijän kodissa, pihalla ja työpajalla

1.7.2022

Heurekan uusi näyttely Tekoäly – Me, Myself & AI käsittelee tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Näyttely muistuttaa, että tekoälyä hyödynnetään jo monin tavoin arjessa. Näyttelyn keskeinen sanoma on, että tekoälyä kehitämme me ihmiset. Tämän vuoksi on tärkeää miettiä yhdessä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää. 

Näyttelyssä voi tutustua tekoälyn parissa työskentelevän Tieteilijän kotiin, pihaan ja työpajaan. Tieteilijän kodissa vierailija voi esimerkiksi runoilla ja piirtää yhdessä tekoälyn kanssa sekä pohtia, mitä keittiörobotille voisi opettaa. Juhlia varten valmistellulla pihalla voi  kokeilla voittaa tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi -pelissä tai päihittää robotin ilmakiekossa.  

Pihan takana olevassa työpajassaan Tieteilijä kouluttaa tekoälyä sisältäviä liikkuvia robotteja, ahertaa supertietokoneiden parissa sekä tutkii sitä, miten tekoälyratkaisuista voidaan tehdä luotettavia ja vastuullisia. Pajassa voi perehtyä koneoppimisen perusteisiin ja kouluttaa robotin, joka osaa etsiä Tieteilijän kadottamia asioita. 

Näyttely on suunniteltu ja tuotettu yhdessä laajan suomalaisen tekoälytutkimusta ja -kehitystä tekevän asiantuntijajoukon kanssa. 

Vantaa kanava jututti Heurekan näyttelysuunnittelija Meiju Paxia ja runokoneen kehityksessä mukana ollutta tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivosta Helsingin yliopistosta. Saimme myös tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roosilta Helsingin yliopistosta kommentit tekoälyn soveltamisesta. Roos johtaa tekoälyn opetusta Suomen tekoälykeskuksessa FCAIssa. 

Avainsanat: , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google