Virtuaalinen vierailu Artsin Vastavuoroisuuksia -näyttelyyn

2.3.2021

Vantaan kaupungin taidemuseo Artsin uusi Vastavuoroisuuksia -näyttely jatkaa museon yhteiskunnallisten näyttelyiden sarjaa. Tervetuloa mukaan virtuaalivierailulle!

Taidemuseo Artsin näyttelyamanuenssi Christine Langinauer vie päävideossa opastetulle kierrokselle ja kertoo näyttelyn teemoista teosten kautta.

Näyttely kokoaa yhteen nykytaiteilijoita ja teoksia, jotka käsittelevät yhteiskuntamme valtasuhteita, käytäntöjä ja järjestelmiä. Nämä rakenteet määrittelevät ihmisryhmiä tai yksilöitä sen mukaan, miten hyvin he sopivat vallassa oleviin normeihin.

Vastavuoroisuus perustuu vuorovaikutukseen, jossa molemmat osapuolet arvostavat ja kohtelevat toisiaan samalla tavoin.

Näyttelyn teemojen taustalla on nykyinen poikkeusaika, jonka myötä ihmisten elämään vaikuttavat asiat ja niihin liittyvät peruskysymykset ovat nousseet esille entistä voimakkaammin.

Kenestä olemme riippuvaisia? Kenellä on valta päättää meihin vaikuttavista asioista ja miten päätökset vaikuttavat elämäämme? Mikä on normi?

Sepideh Rahaa – A Cube Inside a Cube: Nowhere Better Than This Place

Vantaalle asettunut, Iranista lähtöisin oleva Sepideh Rahaa kertoo taiteessaan omasta matkastaan suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi. Teoksissaan hän kertoo eri kulttuurien kohtaamisesta, sosiaalisista normeista, tavoista ja naisena olemisesta suomeksi, englanniksi ja farsiksi.

– Teoksen nimi viittaa utopiaan. Utopia on tyypillisesti kuviteltu paikka, jossa kaikki on täydellistä, Rahaa kertoo.

– Haluan myös tutkia yhteiskunnassa olevia rajoja ja sitä, kuinka niitä voidaan rikkoa. Kuten millaisia rajoja voi kohdata taiteilijana, naisena ja miten niiden kohtaamisesta edetään. Pohjimmiltaan esitykseni ydin on kodiksi kutsutun paikan etsiminen.

Ali Akbar Mehta & varialambo – Narrating WAR / Habitat 1, I see so much when I’m dying

Ali Akbar Mehtan ja taiteilijaduo varialambon teoskokonaisuus käsittelee konflikteja vuodesta 3000 eaa. tähän päivään saakka. Kuinka kertoa sodasta?

Installaatio kertoo ihmiskunnan historian konfliktin linssin läpi nähtynä. Projekti lähti ajatuksesta luetteloida ihmiskunnan historiassa käydyt sodat.

– Kun ymmärsimme, ettei kattavaa luetteloa sodista ole olemassa, niin se oli melko järkyttävä tieto, Ali Akbar Mehta kertoo.

– Syntyi pakkomielteinen tarve saada jotain konkreettista tietoa ja kertoa jotain, joka olisi yleisön saatavilla ja ihmisille ymmärrettävää.

– Nyt ymmärrän, että sota on yksi ihmiskunnan jatkuvimmista historioista. Tuskin on vuosia, jolloin ei ole konflikteja maailmassa, Ali Akbar Mehta muistuttaa.

Taidemuseo Artsin opas Minttu Ypyä kertoo nuoremmille katsojille suunnatussa videossa kolmen teoskokonaisuuden taustoista ja syntytarinoista.

Valtaosa näyttelyn teoksista on uusia. Mukana näyttelyssä ovat Matti Aikio, Lauri Astala, Jessie Bullivant, Antti Eskelinen, Harold Hejazi, Nayab Noor Ikram, Ali Akbar Mehta ja varialambo, Aleksi Pietikäinen, AnnaLeena Prykäri, Sepideh Rahaa ja Caroline Suinner.

Näyttely on avoinna 12.2.- 16.5.2021. Toistaiseksi näyttelyyn pääsee tutustumaan virtuaaliopastusten ja esittelyjen kautta.

Vastavuoroisuuksia -näyttely

Vantaan taidemuseo Artsi

Avainsanat: , , , , , Tapahtumat
Facebook Twitter Google