Aino ja Arvi 50 vuotta yhdessä

20.10.2020

Inkerinsuomalaiset Aino ja Arvi Kougappi viettivät kultahääpäiväänsä 17.10. Pariskunnalle järjestettiin etukäteen yllätysjuhlat Tikkurilan asukastilalla.

Petroskoissa syntyneen Ainon vanhemmat olivat inkerinsuomalaisia. Toisin kuin monilla muilla, Ainolla oli molemmat vanhemmat. Monilla oli sotien vuoksi vain äiti tai ei kumpaakaan. Lapsuuden valokuvista välittyy aikakauden poseerauksille ominaisesti vakava, mutta lämmin tunnelma.

Hakunilan viljelypalstalla syysauringossa nautitut kahvit saavat Ainon, 73, muistelemaan, kuinka hänen lapsuudenkodissaan vaalittiin kielitaitoa.

– Isäni sanoi, että ulkona voi puhua millä kielellä tahansa, mutta me olemme suomalaisia ja puhumme kotona vain suomea.

Arvin, 80, lapsuudesta ei ole säästynyt valokuvia. Pietarin alueella syntynyt Arvi asui lapsena mummonsa kanssa ja lastenkodissa. Kolmevuotiaaksi asti hän puhui vain suomea. Koulussa ja ammattikoulussa puhuttiin venäjää ja suomen kieli alkoi unohtua.

Sota-aikana molemmat olivat evakossa Siperiassa. He tapasivat jo nuorina ja menivät naimisiin vuonna 1970. Arvi teki putkimiehen töitä ja Aino suoritti talousopintoja ja työskenteli lähihoitajana. Heillä on kaksi lasta ja kolme lastenlasta. Suomeen perhe saapui vuonna 1996. Hakunilaan oli helppo muuttaa, koska heillä oli Vantaalla tuttavia.

Erityisen paljon he pitävät matkustamisesta ja luonnosta. Pariskunta viettää paljon aikaa Hakunilassa omalla palstallaan viljelysten parissa puuhastellen ja välillä kahvitellen. Ainon sanoin, ”aina pitää joko mennä jonnekin tai tehdä jotain”.

– Arvi on hyvä mies, aviomies, isä ja vaari, Aino kertoo kultahääpäivän kynnyksellä.

– Hän on minun tulkkini, Arvi vastaa lämpimästi nauraen.

– Olen pääministeri, pääkokki, sihteeri ja kaikkea tarvittaessa, toteaa Aino myhäillen.

– Lapsenlapsemme sanoi, että ei voi olla totta, että ihmiset ovat näin pitkän ajan yhdessä, he hymyilevät kahvitellessaan syysauringossa.

Tikkurilan asukastiloilla kokoontuva maahanmuuttajien ja inkerinsuomalaisten ikäihmisten ryhmä yllätti kultahääparin 15.10. järjestämällä heille juhlavastaanoton. Tilaisuudessa syötiin, laulettiin ja muisteltiin, onniteltiin hääparia vuolaasti sekä juotiin tietenkin hyvät kahvit.

Avainsanat: , , , Vantaan kehä
Facebook Twitter Google